Kuwa piekne sliczne zajebiste . Miałem okazje poprowadzic poprzednie RS6+ zrobione w MTM niemcy ...550km To niejezdzi to fruwa
[O2] Nowa Octavia 2.0 FSI i kilka pytań eksploatacyjnych
Zwiń
X
-
[O2] Nowa Octavia 2.0 FSI i kilka pytań eksploatacyjnych
Witam
jakiś czas temu dopytywałem się na Forum o spalanie silnika 2.0 FSI i dzisiaj już mogę się naocznie przekonać jak jest realnie. Kupiłem O2 2.0 FSI Liftback Elegance z paroma dodatkami (ESP, czujnik deszczu, fotochromatyczne lusterko). Octavką jestem po prostu zachwycony . Śliczniutkie autko. Wiem, że to nie jest jedynie słuszne TDI (nawet nie ma w spisie silników w profilu mojego 2.0 BVY) ale to autko czekało na mnie w salonie i było prawie dokładnie takie jak chciałem kupić. Przejechałem się najpierw 1.6 FSI i 1.9 TDI. No i jakoś mi ten dieselek nie leżał. Ale to może tylko skrzywienie spowodowane brakiem wcześniejszego kontaktu z dieslem. Octavka ma już przejechane ponad 4 tys. km (niecały miesiąc użytkowania) i mam kilka pytań:
1. czy zmieniać olej teraz czy dopiero po 15 tys. /1 roku? w salonie mówią zmieniać i płacić za przegląd ale mam wrażenie, że chcą mnie naciągnąć na kolejne koszty
2. jaki olej polecacie do tego silnika?
3. wycieraczki trochę mażą - czy Aero muszą się jakoś ułożyć?
4. czy na Forum jest jeszcze ktoś, kto ma O2 z takim silnikiem?
Pozdr.
JarekO2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
-
-
Zamieszczone przez Jareczek71dzisiaj już mogę się naocznie przekonać jak jest realnie
Zamieszczone przez Jareczek71nie ma w spisie silników w profilu mojego 2.0 BVY
Zamieszczone przez Jareczek711. czy zmieniać olej teraz czy dopiero po 15 tys. /1 roku? w salonie mówią zmieniać i płacić za przegląd ale mam wrażenie, że chcą mnie naciągnąć na kolejne koszty
Zamieszczone przez Jareczek713. wycieraczki trochę mażą - czy Aero muszą się jakoś ułożyć?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Jareczek napisz ile Ci pali? 10 z groszami (jak Niemcom z www.spritmonitor.de ?)
Szkoda - mojego silnika (2.0 TFSI) też nie ma w spisie (nie wiem jakie to trzy literki).
Z moich doświadczeń wycieraczki raz mażą, raz nie. Zależy od tego jaką "pastę" aktualnie rozsmarowują po szybie.
Komentarz
-
-
Spalanie mojego 2.0 FSI:
średnia z 4 tys. km.: 8,3
przy predkości podróżnej 140 km/h: 8,2
przy prędkości podróżnej 120 km/h: 7,2
przy prędkości 90-110 km/h: 6,6
miasto (niestety): co bym nie robił komp. podaje 12
Na autostradzie w Niemczech z 4 osobami i bagażem poszła 210 licznikowe (było 5.000 obrotów na 6 biegu) czyli jeszcze pewnie dałoby się wiecej ale jak dla mnie auto powyżej 200 trochę zaczęło myszkować po drodze. Wyprzedziłem parę BMW i kierowca jednego z nich chyba sie poczuł urażony bo potem dogonił mnie i pokazał, że może jechać więcej niz 140 (tyle jechałem na trasie). Autko cudnie się zachowuje do prędkości 180 km/h. Spokojnie tyle można jechać podróżnie po autostradzie. Jedzie po prostu jak po szynach. Strasznie mi się to podoba. Zawieszenie jest rewelacyjne ani za twarde ani za komfortowe. W aucie jest dość cicho - można rozmawiać bez podnoszenia głosu nawet przy wysokich predkościach. Silnika nie słychać z wyjatkiem dynamicznego przyspieszania. Warczy sobie wtedy tak dość metalicznie jak na moje ucho. Słychać głównie opony i powyżej 140 powietrze opływające auto.
Teraz już trochę emocje opadły ale nadal jestem autkiem zachwycony.
JarekO2 2.0 FSI (BVY) Elegance 150 KM 200 Nm ...najbardziej aksamitny silnik benzynowy VW...
Komentarz
-
-
co sie tyczy oleju to raczej zmienić wypada tylko nie jedż do serwisu ewentualnie nie wpisuj tego do książki . tylko że onie robią "serwis olejowy" i biorą za to ponad stówkę , tak więc zrób to u jakiegoś dobrego , czystego mechanika . wątek o olejach jest gdzieś w tym dziale , cofnij sie o 2-3 strony.
spalanie super , właśnie mierzę moją po chipie i wcale dużo mniej nie będzie zdaje się( na trasie oczywiście) , no może moja trochę lepiej przyśpiesza :wink:
jeżdziłem paskiem z takim sinikiem i był bardzo przyjemny , tylko że waliłem prawie do oporu bo nie musiałem się liczyć z paliwkiem
[ Dodano: Wto 15 Maj, 07 22:18 ]
aaaaa....... WITAMYO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
miecz, Na pierwszej stronie dowodu rej masz numer nadwozia VIN w srodku bedzie napis 1Z, powyzej sa chyba 3 wiersze i tam sa tez litery, podaj mi na PW co to masz to pomysle jaki to kod silnika masz Bo w ETCE to wiem jakie sa, ale sa tez nowsze
[ Dodano: Sro 16 Maj, 07 08:25 ]
miecz, Uaktualnij profil
Komentarz
-
Komentarz